Ensimmäinen ilta hampurissa meni shoppaillessa. Toisin sanoen kävin keskustassa etsimässä kirjakaupan ja nappasin sieltä yhden reissun toivelukemisista, Brave New Worldin. Toisin sanoen ensimmäisenä iltana otettiin rauhassa, luettiin ja juotiin viskiä.

 

Toisena päivänä lähdinkin sitten ajoissa liikkeelle. Respan käteen nappaaman esitteen johdattamana suuntasin ilmaiselle kapunkikierrokselle. Ehdinkin juuri ajoissa löhtöpaikalle vain huomatakseni, että kamerani oli kuolemassa: sisält kuului vain epämääräistä surinaa eikä kone enää liikkunut mihinkään. Siinä sitten äkkiä ostamaan uusi kamera, koska eihän sitä kierrokselle ilman kuvauslaitetta lähdetä. Ehkä uusi kamera näkyy myös tämän blogin laadunatasossa, vaikka sama vanha kuvaaja onkin.

Opas Kim Elben rannalla Hampurin keskustassa. Tietyllä tavalla hauskaa ulkoistamista, että Euroopan kaupunkeihin tuodaan englannin natiivipuhujia pitämään kierroksia, eipä tarvitse sitten paikallisten opiskella kieltä ja kai siitä saa perspektiiviä turistina oloon.

Pyhän Jaakobin eli St Jamesin kirkko (figure that out). Kirkko kuulemma sisältää maailman suurimmat barokkiurut. Tarinan mukaan Johan Sebastian Bach tarjoutui ilmaiseksi tulemaan kirkon urkuriksi ihan vain päästäkseen soittamaan niitä, mutta kirkon herrat ahnehtivat ja vaativat Bachia maksamaan heill soittamisesta: Bach otti nokkiinsa etsi toisen kirkon.,.

Chilehaus, yksi komeimmista esimerkeistä kaupungin kauppakomppanioiden vauraudesta back in the day. Yllättäin tämän komppanien pääkohteena oli Chile. Hamburg, tuo entinen hansakaupunki on vieläkin Euroopan kolmanneksi suurin satama, joka on muun muassa yksi maailman suurimpia persialaisten mattojen kulkureittejä.

Chilehausin koristeita: nuo karhut ovat erityisen ihastuttavia: "Holy shit, that's a long fall!"

Talo, jonka äärellä meni pakostakin vakavaksi. Tässä osoitteessa sijaitsi ennen yhtiö, jonka johto ensin ehdotti Hitlerille kaasun käyttöä juutalaisongelman ratkaisemiseen ja sitten valmisti kaasun eli sen kuuloisan Syklon B:n. Joutuivat yllättäin hirteen. Nykyään talossa on toimistoja, joista osa oli hieman vastustanut historiasta kertovan muistolaatan asettamista.

Enkeli ja kirkkoa: osia Toisen maailmansodan muistomerkistä. Kirkon ympärillä muistettiin keskitysleirien uhreja, mutta toisaalta kirkko itsessään oli muisto sodan toisen osapuolen hirmuteoista: kirkko meni tuusan nuuskaksi liittoutuneiden 8 päivän pommituksissa, joiden aikana Hampurissa kuoli yli 40 000 ihmistä ja 90 000 jäi kodittomiksi. Kirkko toimii näköalatornia, mutta en mennyt tällä kertaa: ylös pääsi vain hissillä, jonka sponssina oli toiminut mm McDonalds, jonka logo kuulemma tulee ensimmäisenä silmien eteen kirkon ylätasanteella.

Hampurin sisäinen Euroopan suurin (vai maailman) kaupunginsisäinen rakennusprojekti. Ilmeisesti alueen arkkitehdeille annettiin aika vapaat kädet. Viimeisessä kuvassa tuleva konserttisali, jonka kehutaan ohittamaan Sydneyn oopperatalon arkkitehtuurisessa huimuudessaan. Suunnittelijoina samat jehut, jotka suunnitteli Pekingin olympiastadionin ja hinta ilmeisesti ylittänyt budjetin jo noin 400 miljoonalla eurolla...

Kesä tivoli matkalla kohti...

...Reeperbahnia. Täytyihän sitä nyt käydä katsomassa Euroopan suurimman punaisten lyhtyjen alueen yöelämää, jos nyt vain yhden Pub Crawlin verran. Ite pubikierros tosin jäi lyhyeksi, kun väsymys iski ja se otti päähän, että kahdessa ekassa paikassa luvattu ilmainen juoma oli lämmintä kaljaa...

Wretched Hives of Scum and Villany: Hesburgerit saavat muut alueen liikkeet näyttämään puhtoisilta iloliikkeiltä. Jos ei Irwinin kappaleet riitä todisteeksi siitä, että täällä suomalaisia riittää...

Olivathan täällä viettäneet aikaa myös neljä varsin kuuluisaa nuorta miestä.

Seuraavana päivänä oli aikaa (osittain kiitos aikaisen baarikierroksen päätöksen) sitten random kävelylle. Tässä hra Bismarck, joka on siististi 1800-luvun hyvätapaisena porvarina kääntänyt kylkensä Reeperbahnille.

Lähellä perverssiyden ydintä: 88-vuotias vapiseva saksalaismies mies työntää kynää muovisen miehen hanuriin (joka oli tussilla maalattu punaiseksi) aiheuttaen erilaisia "onnenääniä" ja pään sätkintää. Kyseessä oli eräältä kadulta löytynyt Eroottisen taiteen museo, joka paljastui kuvassa olevan herran yli kuusikymmenvuotisen uran näyttelyksi. Tässä eräs esimerkki taiteesta:

 

Another town, another tower: Tällä kertaa Pyhän Petterin kirkko.

Hampurissa on myös maailman suurin pienoisrautatie. Gsus, whata geeks! Juna kulki pienoissveitsistä Usan kautta aina Skandinavian perille...

Tutkimustyö olikin tehty kunnolla: ensin ruotsalaiset hautajaiset kumpuineen ja keijuineen ja sitten Suomi.... eli Kiirunan kaivos, joka muistaakseni on Ruotsissa....

 

Tämän rahantuhlauksen jälkeen olikin hyvä palata hotelliin valmistautumana taas yhteen iloiseen junamatkaan, tällä kertaa kohteena Köln.